Diversitate etnica in Dobrogea

Dobrogea este asezata intre Dunare si Marea Neagra, intr-o regiune care a oferit omuluidintotdeauna cele maiprielnice posibilitati de trai. Cercetarile efectuate in ultimeledecenii, aupermis constatari de un mare interes privind inceputurile activitatii omenesti.Cercetarile arheologice au facut posibila cunoasterea unor culturi materiale, pe acestteritoriu, unele cu trasaturi proprii ariei de la Gurile Dunarii, multe, in stransa legaturasau inrudire cu triburile gentilice de la nordul fluviului.Indoeuropenii.

Populatie care vine de la rasarit si miazanoapte in mil. III i.e.n.Triburi de pastori din Asia apuseana si Europa rasariteana.Urme de cultura materiala ilustreaza viata unor triburi diferentiate etnic silingvistic:traci si iliri. Urmeaza apoi un urias proces de emigrare, cunoscut subnumele de “colonizarea greaca”. Grecii apar in sec.VII, i.e.n la Histria, sec. VI – Tomis,sec. V- Callatis. Cea mai veche colonie greceasca de pe litoralul romanesc este histria, pe malul lacului Sinoe.Sub Antonius Pius (138-161 e.n.) la Dunarea de Jos se gasesc numeroaseenclave de veterani si negustori – romani sau romanizati- convietuind cu getii bastinasi.Pecenegii, neamuri turcice venind din asia, apar in estul tarii noastre la sfarsitul sec. IX.Prima data trec in sudul Dunarii anul 934. Alaturi de pecenegi, apar prin anul 1059sauromatii (maghiarii).Uzii, tot de neam turanic li se adauga pecenegilor in 1064. Ei trec Istrul si reusesc sa patrunda pana in regiunea Tesalonicului si Grecia.Cumanii, sunt aliati ai bizantinilor, la Lebunion, neamuri turcice care au aparut prinMoldova intre 1067 – 1071, mai inainte locuind in regiunera Crimeii. In jurul Marii Negreisi stabilesc comptoare comerciale -negustori italieni, venetieni si genovezi. In nordulDobrogei, izvoarele mai tarzii ii mentioneaza pe dicieni. Documentele indica aici candstapanirea muntenilor cand pe cea a moldovenilor.In anii1384 apare prima populatie de origine turca, mai inrai locuind in Nordul si sudulBasarabiei.In sec. XVII – 1790 – 1830: tatarii. Acestia urmareau sa se stabileasca in zona malurilor, alacurilor si a marii.

Prin anii 1512- 1514, izvoarele vorbesc despre acei tatari”dobricenses” – tatari dobrogeni – adusi din Crimeea. Pe masura dezvoltarii economice, s-au asezat in Dobrogea, in targuri si orase,unele grupuride supusi crestini si de alte credinte din Imperiu:evrei, greci, ragusani, bulgari.In 1812 cete mari de emigrati bulgari se stabilesc din Basarabia, in Tulcea siConstanta. Acestia se ocupau cu cresterea animalelor si cultivarea legumelor. Dintre neamurile musulmane asezate in Dobrogea, in sec. XIX, sunt amintiti rusii sigermanii.Rutenii, ucrainieni din tinuturile austriece, s\au asezat mai ales in Delta in anul1850, statisticile estimand circa 1000 de familii. In aceeasi regiune s-au stabilit silipovenii, in vremea lui Petru I si Ecaterina a II-a. Numarul lipovenilor n-a fost insa premare: 770 de familii la mijlocul sec. al XIX- lea.In timpul tarului Alexandru I, germanii din tinuturile ruse emigreaza spre sudulBasarabiei. Din 1840 pana in 1891, timp de 50 de ani, svabii au venit spreDobrogea in trei perioade distincte.

Armenii, veniti in urma turcilor, erau mesteri in arta bijuteriilor si buni negustori.Albanezii, sunt buni executanti si paznici. Apar in anul 1784.Diversitatea etnicului dobrogean, aflat intr-o permanenta schimbare, nu numai ca nu aestompat, dar a pus in evidenta cu si mai mare tarie, vechimea si perenitatea romanilor peaceste meleaguri.

Podgoria Murfatlar

Este situata la 24 km de Constanta si este una dintre cele mai valoroase podgorii ale tarii noastre, avand parte de un climat generos ce favorizeaza producerea unui numar consistent de vinuri de calitate superioara.
Podgoria a fost pentru prima data mentionata de catre poetul latin Ovidiu, iar recunoasterea sa internationala a avut loc in anul 1907.

 

Cele mai importante vinuri produse aici sunt: Chardonnay, Muscat Ottonel, Traminer, Sauvignon Blanc, Pinot Noir, Pinot Gris si Riesling.
Primeaza vinurile dulci din struguri culesi in momentul stafidirii boabelor, cand au continut mai ridicat de zahar.

In ultimii 15 ani, vinurile produse in Podgoria Murfatlar au castigat peste 350 de medalii de aur la concursurile internationale de vinuri.
La cerere aici se pot organiza degustari de vinuri si mancare traditionala, insotite de programe artistice ale ansamblurilor de muzica populara romaneasca din zona.

Locul in care vinul cuvanta

Crama Murfatlar de peste 2000 de ani
Nimeni nu spune mai bine povesti ca locul in sine
Legenda spune ca Zeul Vinului s-a nascut in Tracia, in patria cea veche a geto-dacilor. Aici suntem pe urmele lui Dionysos, cum ii spuneau grecii si ale lui Bachus pentru anticii romani.

Dobrogea viticola, gastronomica si istorica este descoperita prin povestea vinului de Murfatlar. Calatoria incepe cu peste 2000 de ani in urma cand Scythia Minor, actuala Dobroge, era cunoscuta pentru cultivarea vitei de vie si producerea vinurilor, care faceau obiectul schimburilor comerciale dintre populatia autohtona, tracii si coloniile grecesti de pe malul Marii Negre. Exilat de imparatul roman Augustus in cetatea Tomis, faimosul poet latin Ovidiu (Publius Ovidius Naso, 43 i.C.- 17 d.C.) a fost primul care a cantat in poemele sale traditia vinului de pe aceste meleaguri.Traditia cultivarii vitei-de-vie a fost continuata de catre podgorenii dobrogeni, transmitand din tata in fiu ceea ce stiu sa faca cel mai bine: mestesugul viei si al vinului.
Nici atacul filoxerei din 1880, nici razboaiele, nici regimurile politice, nu i-a impiedicat pe oamenii din aceste locuri sa duca mai departe misiunea lor ancestrala. Gratie pasiunii si dedicarii lor, a reusit Murfatlar Romania sa urce pe primul loc in ierarhia producatorilor de vin autohtoni. Murfatlar Romania este lider pe piata vinului, dispunand de cea mai mare suprafata cultivabila din Romania, aproape 3000 de hectare.

Din 2009 Crama Murfatlar imbraca haine noi
Restaurantul Crama Murfatlar, din inima podgoriei Murfatlar, si-a deschis portile intr-o noua infatisare in luna august 2009.
Drumul scaldat de soare printre vii te conduce pentru a descoperi Crama Murfatlar, care troneaza pe dealul deasupra plaiurilor viticole. Noul design interior recreaza cadrul feeric al locului in cele mai mici detalii si respira insasi esenta lui: VIA si VINUL. Aici pasesti pe podeaua din budanele care ani de-a randul au hranit vinul de Murfatlar, esti inconjurat de acelasi lemn de stejar care tapeteaza peretii, iar butucii batrani, care ornamenteaza locul, iti soptesc povestea vinului.

Structurata pe doua etaje, Crama Murfatlar poate oferi 200 de locuri la mese pe fiecare nivel.

De pe terasele nou amenajate, cu capacitate de 200 de locuri, este o adevarata incantare a te destinde la umbra verde a copacilor si a-ti lasa privirea sa se odihneasca pe randurile de vita de vie pana in departare.

Degustarea vinurilor Murfatlar

Din vizita la Crama Murfatlar nu poate lipsi degustarea vinurilor care au dus faima Murfatlar peste hotare. Calitatea vinurilor Murfatlar este atestata de peste 190 de medalii obtinute la concursuri nationale si internationale.

Aici vei fi initiat in arta degustarii de catre specialistii nostri in limba romana sau engleza. O sesiune de degustare cuprinde 5 probe din ani diferiti si sortimente din crama Murfatlar.

Click HERE is best bookmaker in the world.
Offers Bet365 best odds.